Mellem ­2­ glas

om podcasten

Her finder du mere information om podcasten. Hvis du vil lytte til podcasten, eller skrive ind, skal du besøge forsiden på https://patologipodcast.dk/

Indhold

🡄 Tilbage til forsiden

Historien

Mellem 2 Glas produceres af Kristi Bøgh Anderson, læge fra Estland, og Jimmy Anderson Bøgh Christensen, softwareudvikler fra Danmark.

Kristi, speciallæge i patologi, blev allerede fra begyndelsen af sin speciallægeuddannelse inspireret af de spændende historier og mennesker i specialet. Som formand for FYPA (Foreningen for Yngre Patologer) fik hun idéen om, at en podcast kunne gavne specialet. Det var dog aldrig meningen, at Kristi selv skulle stå for at lave podcasten, og hun forsøgte at finde nogen, der havde interesse i at påtage sig projektet. Men efterhånden som tiden gik, og selvom mange synes, at det var en god idé, var der ingen, der var klar til at tage opgaven. Derfor foreslog Kristis mand, Jimmy, der har interesse for lyd og medieproduktion, at de kunne prøve at lave podcasten sammen.

Der blev indkøbt udstyr og foretaget prøveoptagelser, og den 6. juli 2024 fik podcasten sin første gæst, Ulrik Baandrup, på besøg. Vi havde nogle hyggelige timer, hvor der, ud over kaffe og kage, også blev optaget tre timers lyd. Efter mange aftener foran computeren blev det første afsnit færdigt og udgivet den 6. oktober 2024.

Under produktionen af det første afsnit har vi lært meget. Vi er tilfredse med resultatet og meget taknemmelige for, at Ulrik ville gøre os den ære at være vores første gæst.

Vores mål er at formidle de mange spændende historier i specialet på en måde, der både appellerer til erfarne fagfolk, medicinstuderende og almindeligt nysgerrige lyttere. Vi stræber efter at nå dette ved at invitere en bred vifte af gæster og dække et varieret udvalg af emner. Vores ambition er at skabe afsnit, der kombinerer faglig dybde med fascinerende anekdoter.

🡅 Til toppen

Licens og vilkår

  • Mellem 2 Glas udgives under CC BY-NC-ND 4.0
    • Fri deling
    • Skal kreditere
    • Må ikke bearbejde eller ændre
    • Kommerciel brug forbudt

Vi kan give udvalgte skriftlig tilladelse til at benytte podcasten under CC BY-ND 4.0 (samme som ovenstående, men kommerciel brug tilladt), kontakt os for mere information.
🡅 Til toppen

Grafik og præsentation

Følgende er brugt i forbindelse med podcasten:

🡅 Til toppen

Podcast

Kort fortalt er en podcast som en radioudsendelse, men i stedet for at blive sendt direkte i radioen, lægges den på nettet. Det giver lytterne frihed til selv at vælge, hvor og hvornår de vil lytte.

Podcasting begyndte i 00'erne, da iPod’en blev introduceret. Folk begyndte at optage disse "shows" og lægge dem ud til download, så interesserede kunne hente dem fra nettet, overføre dem til deres iPods og lytte, når det passede dem.

Podcasts giver mulighed for at skabe indhold, der både appellerer til en bred målgruppe og til specifikke interessegrupper. Afsnittene kan tilpasses både emnet og publikummet i længde, og de fleste podcast-apps husker, hvor man er nået til, så man nemt kan fortsætte lytningen senere.

🡅 Til toppen

Udgivelse af Mellem 2 Glas

Mellem 2 Glas er et ubetalt fritids projekt, der er ingen plan for, hvor mange afnit der bliver udgivet om året. Afsnittene bliver ikke optaget "live", vi forbereder hvert afnit, indspiller, klipper og efter gæstens godkendelse af det færdige afsnit, udgives det.

Vi vedligeholder et såkaldt RSS Feed, det er kort fortalt, en fil, der indeholder information om podcasten og dens afsnit i et standardiseret format. Alle programmer der er lavet til at afspille podcasts, forstår RSS. Spotify og Apple forstår også RSS. Det betyder, at når vi udgiver et nyt afsnit, og opdaterer vores RSS feed, så får alle der holder øje med vores RSS feed automatisk besked om det nye afsnit.

Vores rss feed ligger på addressen: https://patologipodcast.dk/feed/podcast.rss, hvis du bruger Spotify eller Apple til at lytte podcats, kan du blot "subscribe" til mellem 2 glas via deres apps. Hvis du bruger et andet program til at lytte podcasts kan du tilføje vores RSS feed for automatisk at få nye afsnit.

Udover RSS, Spotify og Apple, kan man også lytte til podcasten direkte på vores hjemmeside. Man kan også hente hvert afsnit som mp3 fil og afspille det senere.
🡅 Til toppen

Et afsnit bliver skabt

Der er mange spændende personer i faget, som vi gerne vil invitere som gæster. Vi bestræber os på at præsentere et bredt udvalg af profiler, så afsnittene giver et nuanceret indblik i specialet. Processen begynder, når vi kontakter en potentiel gæst for at høre, om vedkommende har lyst til at deltage.

Efter udgivelsen af det første afsnit har vi modtaget en lang række forslag fra lyttere til, hvem de gerne vil høre i podcasten. Disse ønsker tager vi naturligvis med i overvejelserne, når vi beslutter, hvem vi inviterer til.

I patologi er interviews og kontakt med medierne ikke en del af hverdagen for de fleste, så det er vigtigt for os at sikre, at vores gæster forstår processen og ved, hvad de kan forvente. Først og fremmest lægger vi ikke noget ud, som ikke er blevet gennemlyttet og godkendt af gæsten. De skal føle sig trygge og tilfredse med deres medvirken.

Kristi taler med gæsten om mulige emner og temaer for samtalen, og indholdet bliver planlagt i tæt samarbejde med gæsten. De har stor medbestemmelse over, hvordan afsnittet skal udformes. Når aftalen er på plads, og vi har fundet et tidspunkt, inviterer vi gæsten hjem til os. Her byder vi på kaffe, te og kage, og optager afsnittet i vores stue-studie.

Før vi går i gang, laver vi en kort testoptagelse for at justere mikrofonerne og vænne os til at høre vores egne stemmer. Podcasten bliver ikke sendt direkte, men redigeret først. Det betyder, at vi kan tage os god tid til samtalen og lave om, hvis noget bliver sagt forkert.

Jimmy sørger for, at det tekniske fungerer, og han griber ind, hvis der er behov for en pause eller justeringer. Han hjælper også med at gøre sproget mere forståeligt for lyttere uden medicinsk baggrund, hvis samtalen bliver for præget af fagsprog.

Når optagelsen er færdig, begynder klippearbejdet. Det kan tage flere aftener over et par uger, før det første udkast er klar. Dette udkast sendes til gæsten, som kan lytte og komme med kommentarer eller rettelser. Vi sender opdaterede versioner, indtil gæsten er helt tilfreds og godkender det endelige resultat.

Når afsnittet er klart, lægger vi det på vores hjemmeside, og teknikken sørger for, at det bliver tilgængeligt på de forskellige tjenester, hvor lyttere kan finde og høre det.

🡅 Til toppen